^Fel

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

  

Vésztő

Vésztő

Vésztő 7000 főnyi lakosával Békés megye északi részén, a Kis-Sárrét térségében fekvő, 15,5 négyzetkilométernyi kiterjedésű település, mely 2001-ben kapott városi rangot. Közigazgatási határa északon a megyehatárral is azonos Sebes – Körös.  A települést kettészeli holtága, a Holt-Sebes-Körös mely zöldfolyosót képez a Biharugrai Tájvédelmi Körzet és a Mágori Természetvédelmi Terület között. A települést a legkorábbi írásos emlék 1350-ben említi először Vejzetheu (Vejszető) néven.

Ez a terület azonban már az őskorban, Vésztő kialakulását megelőzően is lakott volt, amire több, ásatásokkal alátámasztott bizonyíték van. A szabályozatlan Sebes-Körös hatalmas kiterjedésű vízjárta elöntési területén található kiemelkedéseken települt meg itt az ember, s alkotott kisebb-nagyobb élőhelyeket. Megélhetésüknek fő forrását a víz, a halászat adta.  Az egyik halfogó eszköz neve volt a vejsze, amiből a település nevét származtatják.

 A török uralom alatt a település teljesen elnéptelenedett, s a Rákóczi-szabadságharc leverését követően, 1713-ban történt meg az újratelepítése. Ezt követően dinamikusan fejlődött a gazdaság, az ipar, az infrastruktúra.

 Vésztőt a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely tette ismertté, mely egyre látogatottabb idegenforgalmi központ a Magyarországon egyedülálló népi írók szoborparkjával együtt. Évenként itt kerül megrendezésre Mágori Fesztivál, mely a Sárrét népi hagyományait és ízeit eleveníti fel hagyományőrző, kulturális, gasztronómiai, kézműves és lovas programokkal.

A város vezetése a meglévő értékek, hagyományok őrzése mellett törekszik minden lehetőséget kihasználni a város fejlesztésére. Az épületeket folyamatosan korszerűsítik a mai kor igényének és a környezetvédelemnek megfelelően.

Az elmúlt években igényesen megújult a történelmi városközpont és sok más közterület is. Impozáns művelődési központunk a környéken egyedülálló modern technikai háttérrel gazdagítja, színesíti városunk kulturális életét.

Városunk egyre látogatottabb turisztikai célpont, köszönhetően természeti és épített környezetének, pezsgő kulturális életének. Nyugodt, rendezett, tiszta kisváros, amely továbbra is fejlődik, ahová érdemes vendégként ellátogatni, fiatalként pedig hazatérni, családot alapítani.

Bízom abban, hogy sikerül felkeltenünk érdeklődését városunk iránt, és ide látogatva kellemes élményekkel gazdagodik!

 

 logo 1 logo 2 logo 3 logo 4

június 2024
vhkscps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Bejelentkezés

Copyright © 2013. Katicavendegház  Rights Reserved.